Notícia

Vilafranca rebrà dues activistes en el marc de la XII edició de les Ciutats Defensores dels Drets Humans

20 de abril de 2022

Vilafranca del Penedès participa un any més XII edició de les Ciutats Defensores dels Drets Humans. És un projecte coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i gestionat per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat amb la participació de 28 ajuntaments i 9 entitats i institucions catalanes implicades en la defensa i promoció dels drets humans a escala local i global.

Des del 2013 es treballa conjuntament per visibilitzar i acompanyar la tasca de les persones i defensores dels drets humans i denunciar la persecució que pateixen, enfortint les xarxes de suport i protecció i millorant el coneixement, la promoció i la defensa dels drets humans entre la ciutadania catalana. L’Ajuntament de Vilafranca participa en aquest projecte des dels inicis, contribuint així a defensar qui defensa.

Aquest any se celebra la XII edició que consta de dues gires. La de primavera tindrà lloc entre els dies 25 d’abril i 4 de maig i la de tardor se celebrarà entre el 3 i l’11 d’octubre.

Defensores i defensors

Les defensores i els defensors de drets humans són persones que, de manera individual o col·lectiva, treballen per promoure o protegir els drets humans, principalment a escala local o regional. Contribueixen a l’eliminació efectiva de totes les violacions de drets humans i al desenvolupament de les llibertats fonamentals dels pobles i individus, i a la construcció de societats més justes, tenint com a principis la igualtat, la no discriminació i la dignitat humana.

Els eixos temàtics en què basen la seva actuació són la defensa de la terra i del medi ambient, la defensa de les dones i del col·lectiu LGTBIQ+, la defensa del dret a la pau, dels drets civils i polítics i dels drets de les persones migrades i refugiades.

Accions a Vilafranca

A Vilafranca del Penedès hi serà present Yurany Cuellar, que realitzarà dues xerrades per a alumnat de 4t d’ESO al Col·legi Sant Ramon de Penyafort i a l’Institut Milà i Fontanals. Yurany Cuellar és una activista colombiana que treballa per la defensa dels drets de les dones rurals i camperoles. Des de fa anys, el seu compromís es vehicula a través de l’Asociación Campesina del Valle del río Cimitarra (ACVC), una organització que aglutina més d’un centenar de Juntes d’Acció Comunal i altres agrupacions comunitàries de diversos municipis de la regió del Magdalena Medio. La tasca de l’ACVC, que arrenca a mitjans dels anys 90, s’emmarca en la defensa integral dels drets humans, i promou la lluita per l’accés a la terra i la dignificació́ de la vida camperola

Vilafranca també rebrà la visita de Morena Herrera, que realitzarà una xerrada oberta a la ciutadania dijous 28 d’abril, a les 19h, a l’Espai Jove La Nau. Morena Herrera és, possiblement, una de les activistes feministes més conegudes d’El Salvador. Vinculada a la lluita pels drets humans i la llibertat, el seu activisme s’inicia dins el context del moviment estudiantil. En aquest context fou quan ella va començar a lluitar i treballar per la despenalització de l’avortament i pels drets de les dones del seu país. És una de les fundadores de la Colectiva Feminista para el Desarrollo Local, que treballa pels drets de les dones salvadorenques en diferents àmbits i que busca tenir una incidència tant nacional com local.

La regidora de Solidaritat i Cooperació, Montse Arroyo, posa en valor el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans donat que és un “projecte municipalista que compta amb la participació d’ajuntaments, entitats i institucions que, des dels seus respectius àmbits d’actuació, treballen en la defensa dels drets fonamentals arreu”.

ODSODS5ODS13ODS15ODS16ODS17