Notícia

Vilafranca participa en la 13a edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans

12 de abril de 2023

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès participa des dels seus inicis en el  projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i gestionat per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat. Hi participen 28 ajuntaments i 9 entitats i institucions catalanes implicades en la defensa i promoció dels drets humans a escala local i global.

Des del 2013 es treballa conjuntament per fer visible i acompanyar la tasca de les persones i defensores dels drets humans i denunciar la persecució que pateixen als seus països, enfortint les xarxes de suport i protecció i millorant el coneixement, la promoció i la defensa dels drets humans entre la ciutadania catalana.

Les defensores i els defensors de drets humans són persones que, de manera individual o col·lectiva, treballen per promoure o protegir els drets humans, principalment a escala local o regional. Els eixos temàtics en que basen la seva defensa són la defensa de la terra i el medi ambient, la defensa de les dones i del col·lectiu LGTBIQ+, el dret a la pau, els drets civils i polítics i els drets de les persones migrades i refugiades.

Aquesta 13a edició consta de dues gires: la de primavera, que se celebrarà entre els dies 18 i 29 d’abril, i la de tardor, que se celebrarà del 2 a l’11 d’octubre.

A Vilafranca del Penedès es comptarà amb la participació de Wendy Quintero, periodista i defensora dels drets humans a Nicaragua. Forma part del Centro Nicaragüense de Derechos Humanos (CENIDH) i actualment està exiliada a Costa Rica.

Serà a Vilafranca el proper dijous 20 d’abril, on tindrà una reunió amb les entitats de la Comissió de Solidaritat i Cooperació i al migdia realitzarà una xerrada per a l’alumnat de 2n de l’ESO de l’Institut Vilafranca 2.

D’altra banda, el 25 d’abril, l’activista iraniana Ryma Sheermohammadi  també serà a Vilafranca. Sheermohammadi es van instal·lar a Espanya fa 30 anys, on ha desenvolupat la seva carrera com a traductora i intèrpret. El que la uneix al seu país, a banda dels llaços familiars, és la seva feina com a traductora. Ryma tradueix del i cap al persa i treballa en projectes europeus que tenen com a eix l’activisme iranià. Des de Barcelona, Ryma Sheermohammadi fa temps que treballa per la defensa dels drets de les dones iranianes, per expandir la seva veu i per enfortir els llaços de lluita col·lectiva a favor de la llibertat.

Farà una xerrada amb el títol “Les dones a l’Iran, una mirada des dels drets humans”, oberta a tothom, dimarts 25 d’abril, a les 18.30h, a la Biblioteca Torras i Bages.