Notícia

Sessió informativa sobre el Pla Director de Cooperació i Drets Humans de Vilafranca

19 de octubre de 2021

L’Ajuntament de Vilafranca ha organitzat una sessió informativa sobre el Pla Director de Cooperació i Drets Humans de Vilafranca del Penedès (2021-2025), aprovat inicialment pel ple municipal el mes de setembre passat, en un acte el proper dimarts 26 d’octubre, a les 19h, a la sala d’actes de l’Escorxador (c/ Escorxador, 19-21). El document es troba actualment a exposició pública.

Els Plans Directors de Cooperació al desenvolupament són un document estratègic de ciutat que, de forma ordenada i sistematitzada, defineix com es vol que sigui la política de cooperació al desenvolupament municipal en un marc temporal concret i estableix els mitjans necessaris per a desplegar-la.

A través del document, l’Ajuntament vol continuar treballant amb els 3 eixos temàtics que es venen desenvolupant en els darrers anys, donant especial rellevància a l’enfortiment de les entitats i ong’s locals: la situació de les persones que busquen refugi a Europa, mantenir i reforçar el treball conjunt amb les ONG’s que participen a la Comissió local per fer més visible la seva activitat i donar suport a les seves iniciatives i la divulgació dels ODS, desenvolupant un seguit d’activitats de cooperació que vinculin la vila amb altres municipis i ciutats de diferents àrees del planeta. Aquestes activitats es concreten de formes diferents a través de l’agermanament, convenis de cooperació i projectes específics.

El Pla Director de Cooperació i Drets Humans de Vilafranca del Penedès (2021-2025) s’ha elaborat a partir d’un procés participatiu en el que s’ha tingut en compte els serveis municipals, agents socials, entitats, associacions en el món de la cooperació i ciutadania en general a partir d’una enquesta participativa.

La sessió informativa està presidida per la regidora de Solidaritat i Cooperació, Montse Arroyo, i la presentació del pla anirà a càrrec de Miquel Carrillo, consultor de ZIRI.

Mirada de les dones nicaragüenques

Una mostra de la tasca de cooperació i solidaritat que des de fa dècades l’Ajuntament de Vilafranca està duent a terme amb una perspectiva de llarg recorregut és l’agermanament amb el poble nicaragüenc, concretament amb el municipi de Puerto Cabezas (Nicaragua). És per aquest motiu que en aquest acte hi haurà la participació de forma telemàtica de la Shira, del Movimiento Nidie White de Nicaragua per tal de compartir la seva experiència concretament amb l’Alberg de dones que pateixen violència masclista del municipi.

També es comptarà amb la participació de la Lorna, del Col·lectiu “Feministas Autoconvocadas de Barcelona por Nicaragua” que serà present a l’acte que compartirà amb el públic assistent el compromís pel poble de Nicaragua per mitjà de la seu activisme des de Catalunya.

Vilafranca del Penedès té una llarga tradició de Vila solidària i compromesa en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament. Aquesta realitat és constatable en les dinàmiques del teixit associatiu i especialment en l’àmbit de les entitats dedicades a la solidaritat i la cooperació, amb una important tasca continuada fonamentalment des del voluntariat.

El Servei de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Vilafranca és el referent tècnic i de gestió i articula amb la resta dels serveis municipals i entitats de la Vila, el desenvolupament transversal d’activitats de cooperació. També es promouen activitats solidàries i de cooperació al desenvolupament que es porten a terme a la Vila amb una perspectiva de treball transversal amb els serveis i àrees municipals i conjuntament amb les entitats i col·lectius, especialment les ONG’s que formen part de la Comissió de Solidaritat i Cooperació, per a contribuir a reduir les desigualtats entre països, regions i pobles del món.