Notícia

Deu municipis de Catalunya es preparen per la visita de sis reconeguts defensors de Drets Humans

19 de març de 2018

Del 9 al 14 d’abril les activistes de drets humans participaran en un seguit d’activitats a Caldes de Montbui, Cornellà de Llobregat, Mataró, Mollet del Vallès, Reus, Rubí, Sabadell, Sant Feliu de Llobregat, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú en el marc del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans. Aquesta sisena edició del projecte és la primera que se celebra a la primavera; els deu municipis participants se sumen als quinze que ja porten 5 anys de recorregut. 

Del 9 al 14 d’abril sis activistes de drets humans, procedents de Colòmbia, Guatemala, Hondures, Brasil i l’Estat espanyol visitaran deu municipis catalans per donar a conèixer la tasca que realitzen i per conscienciar la ciutadania sobre la importància de la defensa dels drets humans i el suport internacional a les seves lluites. 
La visita s’emmarca en el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans que des de 2013 organitzen diferents municipis catalans i que consisteix en nombroses activitats de sensibilització sobre el paper dels defensors/es de drets humans, persones que posen en risc la seva seguretat i la seva llibertat per denunciar vulneracions de drets. 

La delegació està composada per: 

- Chema Caballero, coordinador de l’ONG DYES i col•laborador al bloc “África no es un país” d’El País. La seva carrera professional quedà marcada per gairebé dues dècades de treball a Sierra Leone. Dirigí un programa pioner de rehabilitació de menors soldat i fou pèrit en menors soldat per al Tribunal Especial per a Sierra Leone. 

- Dimir Viana, actor, director i autor teatral, músic, educador i activista de Belo Horizonte (Brasil) que treballa la conjunció entre l’art i el compromís social. Conegut per la seva feina amb el teatre de l’Oprimit, també treballa l’art i el desenvolupament comunitari com a la Caravana d’artesania o un grup d’art i mobilització social lligat a la recollida selectiva de materials reciclables. 

- Edilberto Daza, líder camperol dels departaments del Meta i Guaviare (Colòmbia), ha patit en carn pròpia el desplaçament forçat, amenaces, un atemptat i diverses detencions il·legals. Per això, des del novembre, es troba a Catalunya en el marc del Programa català de protecció de defensors i defensores dels drets humans. Membre de la Fundación DHOC, des de la qual verifiquen el compliment del cessament d’hostilitats i la correcta implementació dels pactes, també realitza accions de pedagogia de pau i de protecció de líders socials, així com de defensa de la terra i la justícia ambiental. 

- Patricio Vindel, ex director d’OPROUCE (Organización Pro-Unión Ceibeña) a Hondures, va rebre greus amenaces que el van obligar a abandonar el seu país i a demanar l’asil a l’Estat espanyol. L’entitat donava suport a les persones LGTB+ i en defensava els seus drets davant de les continues amenaces i violència contra elles, especialment contra persones trans. 

- Silvia Berrocal, gestora comunitària a Apartadó (Colòmbia) i membre de la Fundación Forjando Futuros i de la Corporación de víctimas sobrevivientes del conflicto en Urabá – Visionando la Paz (COMUPAZ). Mare d’una de les persones assassinades per les FARC a la massacre al barri obrer La Chinita, ha participat activament en les negociacions de pau entre les FARC i l’executiu colombià a l’Havana. Aquest compromís li ha comportat amenaces per a la seva seguretat. Per això, des del novembre, es troba a Catalunya en el marc del Programa català de protecció de defensors i defensores dels drets humans. 

- Yolanda Oquelí, activista mediambiental i líder comunitària de l’organització Frente Norte del Área Metropolitana (FRENAM – Resistencia La Puya), moviment de resistència pacífica i lluita contra les empreses multinacionals extractives referent a Guatemala. A causa de la seva tasca de defensa del medi ambient i els drets humans ha estat criminalitzada, involucrada en diversos processos judicials i ha patit un atemptat contra la seva vida, del qual se’n sortí amb una bala allotjada a prop del fetge però que ha quedat impune. El gener va haver de sortir de Guatemala en busca d’un lloc segur per a ella i la seva família i actualment resideix a Catalunya acollida per un programa d’Amnistia Internacional. 

Els sis activistes participaran en nombroses activitats com xerrades, col•loquis i diverses trobades de sensibilització i d’incidència política que s’han organitzat durant els set dies de la seva visita a Caldes de Montbui, Cornellà de Llobregat, Mataró, Mollet del Vallès, Reus, Rubí, Sabadell, Sant Feliu de Llobregat, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. 

Els deu municipis participants al projecte de Ciutats Defensores dels Drets Humans s’han compromès en una declaració institucional per mantenir i ampliar les polítiques públiques locals de suport als defensors i defensores de drets humans a escala internacional, en un context generalitzat de pressions, amenaces i assassinats, i en l’any en què es commemora el vintè aniversari de la Declaració de Barcelona sobre Ciutats i Drets Humans (1998). 

L’edició de primavera de Ciutats Defensores de Drets Humans és un projecte organitzat conjuntament pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, amb la participació de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Institut de Drets Humans de Catalunya. 

PER A MÉS INFORMACIÓ: 
Pascale Coissard, Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat 
| T. 656 405 100 | [email protected] 

L’AGENDA DE LES ACTIVITATS ES FARÀ PUBLICA EN BREU. Visiteu el web del projecte per a actualitzacions: 
http://ciutatsdretshumans.cat