Notícia

L’Ajuntament de Vilafranca impulsa un projecte de diagnosi del teixit associatiu local

21 de setembre de 2016

En el marc del Projecte Panoràmic s’obtindran dades de la situació actual per ajustar les polítiques de suport a l’associacionisme

Vilafranca del Penedès participarà en la tercera edició del Projecte Panoràmic, una eina per a la millora i l’enfortiment del teixit associatiu, a partir d’una recerca que impulsa el Consell d’Associacions de Barcelona. La Fundació Ferrer i Guàrdia, responsable de l’enquesta, elaborarà a partir de les dades recollides la diagnosi del teixit associatiu a Vilafranca. L’entitat i  l’Ajuntament vilafranquí  han signat aquesta setmana el conveni de col•laboració per tirar endavant amb el Projecte Panoràmic a la ciutat. 

El regidor de Participació i Voluntariat, Miquel Medialdea, ha manifestat l’interès municipal en el projecte: “creiem que si és un projecte fet des de les entitats i per a les entitats serà molt positiu, perquè a Vilafranca tenim moltes entitats”. A Vilafranca del Penedès hi ha a l’entorn de 500 entitats, la majoria de les quals són associacions, però també fundacions i cooperatives que seran convidades a participar. Medialdea les anima a participar i respondre l’enquesta que rebran per correu electrònic a finals d’aquest mes de setembre. 

El teixit associatiu de Vilafranca disposa de moltes associacions actives que, a través del voluntariat i dels centenars de persones que en formen part, dediquen molts esforços a potenciar i donar vida a la ciutat. Aquest factor, sumat a la riquesa del teixit associatiu -que és present en gairebé tots els àmbits: educatiu, cultural, social, esportiu, juvenil, mediambiental,...- justifica i evidencia la necessitat de donar suport i acompanyar les entitats des de l’administració, per tal de fer de Vilafranca una ciutat més activa i participativa.

La primera fase del Projecte Panoràmic s’iniciarà la darrera setmana de setembre. Les entitats vilafranquines rebran un correu electrònic amb l’ enllaç de l’enquesta online. Aquesta enquesta inicial recollirà dades de l’entitat com l’any de constitució, el nombre de persones que en formen part, les activitats organitzades i el finançament, així com informació dels seus reptes i necessitats. El qüestionari es podrà respondre fins al dia 10 de novembre. 
 
Les dades recollides donaran l'oportunitat de tenir un únic estudi sobre el teixit associatiu vilafranquí, així com la comparativa amb d'altres municipis de Catalunya, ja que en aquesta tercera edició, Panoràmic surt de Barcelona per fer una radiografia del territori català. 

Un cop es disposi del buidatge de dades de l’enquesta, durant el segon trimestre del 2017, la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia serà l’encarregada de realitzar un informe tècnic de diagnosi i descripció del teixit associatiu de la Vila amb l’objectiu final d’ajustar les polítiques locals d’actuació en aquest àmbit. La directora de la Fundació Ferrer i Guàrdia, Sílvia Luque, apuntava que aquesta recerca permet al teixit associatiu apoderar-se i aconseguir visibilitat.