Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Amb Lo Prado (Xile)

Com és Lo Prado?

Païs: Xile.
Capital: Santiago de Xile.
Municipi: Municipalitat de Lo Prado.
Regió: Regió Metropolitana de Santiago.
Distancia amb la capital: está situada a la capital.
Límits: 
-Al nord amb les comunes de Cerro Navia i Quinta Normal, carrer Los Arrayanes, Avenida San Francisco i Avenida Camino de Loyola.
-A l'est amb les comunes de Quinta Normal i Estación Central, Avenida Les Rejas Norte.
-A l'oest amb la comuna de Pudahuel, Avenida Teniente Luis Cruz Martínez.
-Al sud amb les comunes de Pudahuel i Estación Central, Avenida General Óscar Bonilla i Avenida Libertador Bernardo O'Higg.
Ubicació: entre les coordenades 33°26′00″S i 70°43′00″O.
Superfície: 7,2km².
Altitud: altura mitja de 508 metres sobre nivell del mar.
Clima i precipitació: temperat.
Població: 110.000 habitants, (distribució 48% homes i 52% dones).
Religió: majoritàriament Catòlica.
Idioma: Castellà.

Ubicació

Lo Prado es troba al norponent de Santiago, Región Metropolitana, capital de Xile. Està situada en un lloc cèntric i diàriament molt transitat per habitants d'aquesta i altres comunas limítrofes com Pudahuel, Cerro Navia, Quinta Normal i Estación Central. Ubicació que es potencia amb l'existència de diversos mitjans de transports que faciliten l'accés dels seus habitants al centre neuràlgic, comercial i laboral de la capital.

Superfície

Lo Prado té una extensió de 7,2 quilòmetres quadrats.

Població

La comuna del Lo Prado, presenta una població propera als 110.000 habitants, corresponent a l'1,40% del total de la Región Metropolitana, predominant la població femenina amb un 51,4% i una estructura d'edad majoritàriament jove.

Salut

Lo Prado té quatre remodelats Centres de Salut Familiar: Carlos Avendaño, Raúl Yazigi, Santa Anita i Pablo Neruda. Estan distribuïts de forma estratègica en diferents sectors de la comuna, i compten amb equipament de primer nivell per realitzar atenció primària.

Educació

Lo Prado conta amb 13 establiments municipals: Tres liceus, nou col·legis, i un Centre Integral d'Adults (C.I.I.A), els quals abasteixen a una població propera als 5.500 estudiants. Cada establiment, treballa amb un segell estratègic amb la finalitat de fomentar el desenvolupament pedagògic dels estudiants, com també, el desenvolupament d'altres habilitats, ja sigui artístiques, esportives, culturals, de lideratge, etc.

Unitats veïnals

Lo Prado es divideix administrativament en 24 unitats veïnals. Aquestes, al seu torn, estan distribuïdes en quatre territoris al llarg de la comuna.

Ressenya històrica

Tot i que Lo Prado va ser fundat l'any 1981, el sector que avui comprèn la comuna, va començar a fundar-se molt temps abans. Va ser al segle XIX, que producte del fenòmen migratori del camp a la ciutat que va viure Chile, es funda la comuna de Las Barrancas. El que abans era un sector deshabitat i rural, va començar a prendre forma urbana. Així, a principis del 1900, Las Barrancas va començar a tenir protagonisme dins de la Región Metropolitana rebent famílies de tot Santiago, la qual cosa va obligar a la implementació de serveis bàsics, i l'organització de les diverses organitzacions ja existents en el lloc, amb la finalitat de lluitar per un habitatge. L'any 1975, Las Barrancas canvia el seu nom per Pudahuel. A causa de la gran expansió demogràfica entre intervinguts i finals de la dècada dels 80’, es produeix la divisió final de la comuna, agregant a Pudahuel, el sector de Cerro Navia i Lo Prado.